Cum să alegi aparatul de aer condiționat

Aparat de aer conditionat confort

Ce să urmărim la un aparat de aer condiționat?

Deodată cu primele zile senine ne gândim deja la sezonul cald, dacă pentru unii e sezonul vacanțelor, pentru noi e de departe cea mai aglomerată perioadă din an, iar ca să nu fim luați pe nepregătite, v-am compilat un articol scurt, pe înțelesul oricui cu privire la cum ne putem alege aparatul de aer condiționat. M-am bazat pe experiența mea din relația cu clientul, de utilizator și background-ul tehnic.

Un bătrân meseriaș mi-a zis o dată că aerul condiționat e bine ales atunci când în casă nu ți-e cald, nu ți-e frig, te simți bine și nu știi de ce…  Aș pune definiția asta în DEX, pentru că nu am întâlnit alta mai bună. Cu adevărat, o instalație bine dimensionată va crea un climat neagresiv, plăcut, iar voi vă veți putea ocupa de lucrurile cu adevărat importante, uitând de problema confortului termic.

Voi împărți articolul în funcție de câteva criterii definitorii pe care le-am reîntâlnit în repetate rânduri la clienții noștri, pe baza cărora și-au făcut alegerea aparatului. Ele sunt: prețul, necesitățile clientului, funcțiile aparatului și brand-ul.

Prețul:

Prețul este cel care încadrează echipamentele în categorii de buget. În pofida celor mai văndute echipamente de pe piață, putem considera așa:

1.000 – 2.000  RON – gama low-budget

2.000 – 4.000 RON – gama mid-budget

4.000+             RON – gama high-budget

Ca și concept, toate aparatele de aer condiționat funcționează după același principiu al termodinamicii, niciunul dintre producătorii de pe piață ne-reinventând roata.

Diferența de preț este justificată de eficiența / consumul aparatului, calitatea materialelor și funcțiile aparatului.

Necesitățile clientului:

Aici vom dezbate probleme precum spațiul ce urmează a fi climatizat și așteptările clientului.

Cea mai simplă metodă este dimensionarea aparatului în funcție de metri pătrați. Ca si principiu, avem așa:

<15 mp       –   7.000 BTU / 2.0 kW

15 – 20 mp –   9.000 BTU / 2.5 kW

20 – 35 mp – 12.000 BTU / 3.5 kW

35 – 50 mp – 18.000 BTU / 5.0 kW

50 – 65 mp – 21.000 BTU / 6.0 kW

65 – 80 mp – 24.000 BTU / 7.0 kW

Această metodă ar trebui folosită doar pentru o aplicație simplă, cum ar fi climatizarea unui living / dormitor. Capacitatea aparatului poate diferi drastic în funcție de câte persoane sunt în încăpere, dacă se deschide regulat ușa, orientarea camerei, etc. Toate aceste detalii le aveți indexate într-un tabel de răcire pe fiecare pagină de produs de pe site-ul nostru, pentru a vă ajuta să vă dimensionați corect unitatea.

În plus, tot mai multă lume dorește fie să suplimenteze cu căldură, fie să înlocuiască complet sistemul actual de încălzire cu unul pe AC. Funcția de răcire este mai ușoară de îndeplinit pentru un aparat decât cea de încălzire, prin urmare aș urmări să-i ofertez clientului un aparat de calitate, cu o capacitate de încălzire cu cel puțin 10-15% mai mare decât capacitatea de răcire. În plus, aș fi atent la capacitatea aparatului în condiții de 0, -5, -10 și -15°C.

Funcțiile aparatului:

Funcțiile aparatului au deobicei ultimul cuvânt în alegerea clientului. Pe cât de subtile, pe atâta de importante.

În cele din urmă, principiile termodinamice după care aparatele de AC funcționează, sunt aceleași, iar în ultima vreme sunt tot mai multe aparate ce promit eficiențe ridicate la prețuri imbatabile. Principala atribuție a aparatului de AC este să facă frig sau cald. Dar mai nou, ca oricare alt produs tehnologic, avem așteptări mai mari de la ele, devenind niște gadget-uri. De multe ori, aceste funcții de confort ajung să facă diferența între un aparat low-budget și unul mid / high-bugdet.

De exemplu, pentru uz propriu am optat pentru un model Daikin Sensira, pe care să îl folosesc îndeosebi pentru încălzire. Am mizat pe Daikin vrând un aparat cât mai simplu și accesibil. Cel mai mare minus al aparatului care s-a resimțit este absența unui flaps orizontal reglabil. Ca efect, aerul din încăpere nu este uniformizat complet, formându-se zone reci. O funcție simplă, dar pe atât de practică, fiind disponibilă doar pe modele premium mai scumpe, precum Daikin Perfera sau Hitachi Akebono.

Pe de altă parte, am observat tendința clienților de a opta spre aparate echipate cu senzori de prezență, care își ajustează jetul de aer în funcție de prezența oamenilor din încăpere. Este o funcție premium, care își motivează prețul în funcție de sensilitatea fiecăruia la curentul de aer rece.

Brand-ul:

Sunt deja unele brand-uri care au o reputație foarte bine conturată pe piața românească, fiind totodată și aparate foarte bune de care nu s-a auzit prea multe.

De exemplu, sunt de admirat eforturile și investițiile depuse de cei de la Daikin în marketing și confirmarea lor ca brand premium.

Un brand din categoria low-cost preferat de români este Gree-ul, care se bucură de reputația unui aparat ieftin și bun, care a fost masiv popularizat din vorbă-în-vorbă de instalatori și de către clienți.

Pe de altă partea, mai sunt cazuri precum HITACHI ca și brand premium, care excelează pe piața pompelor de căldură, dar nu se bucură de aceeași popularitate pe aer condiționat.

Este greu să ne dăm seama dacă într-adevăr banii pe care îi dăm în plus pe aparate se justifică. Pe hârtie, tot mai multe aparate arată excepțional, promițând specificatii formidabile. O siguranță în acest sens ar fi verificarea certificatului Eurovent pe aceste produse. Un produs certificat, atestă faptul că performanțele specificate pe hârtie sunt reale.

Concluzie:

Daca toate le-ați ales bine, vă mai rămâne doar să le folosiți corect.  Evitați setarea termostatului pe valori extreme! În multe cazuri se setează vara pe 17 grade și iarna pe 30. O instalatie de aer conditionat nu e făcută să lucreze la aceste temperaturi, ea nu le va putea realiza și nici nu v-ar fi confortabil. În schimb s-ar chinui sa o facă, ceea ce ar duce la un consum exagerat de curent electric, iar vouă v-ar fi prea frig, sau prea cald…. În plus, cand veți trece într-un mediu neclimatizat, de exemplu veți ieși pe ușă afară, veți avea parte de un soc termic.

În cele din urmă alegerea unui aparat de aer condiționat este la fel de subiectivă și poate la fel de sofisticată precum alegerea unui telefon mobil. Diferența este bineînțeles, durata de viață de prelungită (garanția de 5 ani începe să devină normalitate!). Așa că, sfatul meu este să vă gandiți foarte bine în alegerea aparatului, având în vedere că ‘riscați’ să vă procopsiți cu el pe o durată de până în 10-15 ani 🙂

Pentru informații suplimentare, vă stăm la dispoziție pe chat sau la una din adresele de CONTACT.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Climahub
Average rating:  
 0 reviews