Ghid de bune practici a utilizării aparatului de aer condiționat

Fiabilitatea și utilizarea eficientă a unui aer condiționat este redată de calitatea montajului, a aparatului și a bunelor practici. Pentru primele două garantăm noi, iar pentru ultima vă prezentăm 6 concepte comune pe înțelesul oricui!

1. Re-umplerea de freon face parte din revizia anuala a aparatului – În realitate, sistemul de pompare al freonului este complet sigilat și nu ar trebui sa piardă niciodată freon dacă montajul este făcut corespunzător, cu piese de calitate. Cea mai comună cauză a pierderii de freon este reprezentată de fisuri mici pe țeava de cupru pe parcursul traseului frigorific sau în zonele de îmbinare al traseului cu unitățile aparatului precum și conectarea incorectă a traseului frigorific. Ca să evităm probleme de genul un montaj ar trebui să fie prevăzut cu pat cablu de-a lungul țevilor, ca să ofere un surplus de protecție instalației. De aceea recomandăm ca montajul să fie efectuat NUMAI de către personal calificat și pus în funcțiune cu pompă de vid.

2. Aerul condiționat provoacă răceli sau alergii – cauza reală a infecțiilor nu este aerul rece refulat, ci agenții patogeni ce se acumulează în aparat. În componentele unității, datorită umidității și temperaturii ridicate, se pot dezvolta agenți patogeni cu mare capacitate de contaminare pentru oameni. Aceste probleme pot fi evitate printr-o întreținere corespunzătoare a filtrelor de aer o dată la 6 luni sau a unei tehnologii de filtrare ce elimină acești patogeni (ex: Flash Streamer de la Daikin disponibil la unitățile Perfera, Stylish și Ururu Sarara).

3. Un aer condiționat puternic va livra rezultate mai bune – Fals. Imaginați-vă alegerea unui aer condiționat corespunzător fiind similară cu alegerea unei mașini. Un aparat de putere corespunzătoare este precum o mașină cu un consum eficient, el trebuie să funcționeze în parametri constanți ca să obțină un consum bun și să nu se uzeze. Pe principiul acesta este bazată tehnologia cu Inverter. Imaginați-vă că orice mașină v-ar putea duce din punctul A în punctul B, dar pentru același obiectiv, un bolid va consuma mai mult. Așa că trebuie să considerăm și alte variabile precum consumul, amplasarea dar și confortul. Dacă aparatul este de dimensiuni prea mari, acesta nu e capabil să determine dimensiunea camerei și prin urmare va consuma mai multă energie pentru a reproduce rezultatele unei unități mai mici, în detrimentul buzunarului și confortului dvs.

4. Stingerea aparatului în absență va salva costuri – parțial adevărat în cazul deplasărilor îndelungate. Stingerea aparatului înainte de a pleca la servici spre exemplu, într-o zi toridă de vară, va da mai mult de furcă aparatului când va fi nevoit să răcească încăperea la repornire, deoarece camera este acum încălzită și necesarul termic este mai mare. Ar trebui să aveți în vedere punctul de mai sus, pentru buna-funcționare a aparatului, acesta trebuie să funcționeze constant. O bună practică ar fi setarea unei temparaturi de confort cu 5 grade peste temperatura de confort. Cea mai eficientă metodă este oferită de apraturile noi ce îți permit programarea săptămânală sau de la distanță prin intermediul modulului WiFi.

5. Setarea termostatului pe temperaturi scăzute (<20 °C) – știm că tentația e foarte mare în special în zilele caniculare de vară, dar e probabil cea mai întâlnită și eronată practică. Temperatura de confort pentru organism și parametri optimi de funcționare pentru aparaturi se află între 23-25°C. O temperatură scăzută a termostatului nu numai că va crea disconfort termic, dar va crește turația aparaturii, implicit consumul, zgomotul și uzura. Recomandăm să lăsați asta la latitudinea aparatului. De aceea majoritatea producătorilor au pus la dispoziția clientului modul putere, ce permite răcirea încăperii într-un interval cât mai scurt, aparatul știind exact cât trebuie să se tureze astfel încât să nu depășească parametri optimi de funcționare.

6. O investiție semnificativă – Adevărat. O aparatură și un montaj de calitate pot fi o investiție semnificativă pe moment, dar în același timp e greșit să nu o privim ca pe o investiție de viitor. Suntem din ce în ce mai atenți de amprenta pe care o lăsăm mediului înconjurător și prin urmare apar surse noi, eficiente și regenerabile de curent, într-o perioadă în care resursele naturale devin tot mai costisitoare. Prin urmare, pe lângă gradul sporit de confort redat de funcțiile aparatului (senzori, WiFi, tehnologie de filtrare), investiția se amortizează în mare parte din economiile de energie de pe parcursul vieții aparatului.

Poate că unii termeni nu vă sunt familiari, dar de aceea suntem aici și vă vom sta la dispoziție pentru orice nelămuriri aveți legate de produsele noastre și întrebuințarea corectă a acestora.