Pompa de căldură pe înțelesul tău

Daca v-am spune că există o soluție completă de încălzire și răcire, ce presupune costuri reduse de energie, întreținere, cu un impact redus asupra mediului?

O pompă de călduă este un sistem cu dublă facilitate: poate furniza atât căldură cât și frig vara. Considerate o sursă verde de energie, își extrag 75% din energia termică din atmosferă, si 25% din electricitate.

Da, vă gândiți că electricitatea este scumpă, iar investiția echipamentelor este semnificativă. Dar noile pompe sunt proiectate cu eficiență, și sunt garantate să reducă costurile și să sporească confortul pentru cei ce se încălzesc cu gaz, lemne sau peleți.

Randamentul unei pompe este dat de COP (Coefficient of Performance) și denotă de câte ori produce mai multă energie decât consumă. Pe îndelete, o pompă cu un COP de 5, produce de 5 ori mai multă energie decât consumă. Adică dintr-un kW de energie consumată, ea furnizează până la 5 kW de energie termică.

Cum functionează

Ca principiu de bază, o pompă de căldură transferă energia termică dintr-un mediu în altul. Pe modul de încălzire, aceasta extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar cu ajutorul compresorului, agentul frigorific se incalzeste la o temperatura mai ridicată astfel încât să faciliteze transferul de căldură cu interiorul casei sau producerea de apa caldă menajeră. Vara, pentru răcirea locuintei, circuitul se inversează.

În cazul pompelor aer-apă cele mai comune, agentul intermediar de transfer este apa din circuitul închis, care ajunge la o temperatură medie de până la 45 grade, care este transportată fie prin rețeaua de încălzire prin pardoseală, ventiloconvectoare sau calorifere. În cazul în care se dorește și funcționarea pe răcire, pentru un grad optim de confort și randament recomandăm racordarea pompei la un sistem de ventiloconvectori.

Pentru împătimiții de case verzi și energie regenerabilă, este posibilă racordarea sistemului la panouri solare sau fotovoltaice. În acest sens, ar fi un prilej bun să urmăriți programele publice de finanțere pentru Casa Verde.

Costuri

Termenii de specialitate sunt rezervați pentru specialiști, dar când vine vorba de costuri, cu toții vorbim aceeași limbă.

PDC aer-apa implică costuri extrem de reduse de instalare, fiind foarte similară cu montajul unui aparat de aer condiționat.

De asemenea, consumul anual este redat exclusiv de consumul de pe factura de curent.

Investiția majoră o reprezintă echipamentele, dar aceasta se va amortiza în decursul anilor, având în vedere costurile reduse și durata medie de viață a aparatului de cel puțin 10 ani.

Ca să punem pe hârtie cele menționate mai sus imaginați-vă situația următoare:

O casă de 150mp, Parter + etaj, cu izolație (BCA 25, polistiren 10, geamuri tripan) având încălzire prin pardoseală și ventiloconvectoare. Vom lua în considerare o perioadă de 5 luni reci în care va fi întrebuințată pompa pe căldură. Conform datelor precedente, necesarul de căldură este de aproximativ 12kW.

Alte variabile:

1mc de lemne = 250RON

1 tona de peleți = 1.100 RON

1kw de curent = 0.52RON

1kwh de gaz = 0.144RON

 

Costuri Lemn Peleți Gaz Yutaki S
Consum lunar 2.3mc 1 tonă 408mc gaz 885kWh
Consum sezonier 11.5mc 5 tone 2.040mc gaz 4.423kWh
Cost anual 2.875 RON 5.500 RON 3.100 RON 2.300 RON
Cost lunar 575 RON 1.100 RON 620 RON 492 RON
Investiție* 25.000RON 35.000 RON 22.350RON 33.000 RON

*Costurile de mai sus implica estimari cu privire la echipamente, rețeaua termică și spațiul de stocare bazate pe costuri din zona de V a țării.

Concluzii și beneficii:

  1. Sursă ecologică și eficientă de căldură, preluându-și căldura din surse inepuizabile precum aerul din exterior: 20% din energie este furnizată electric și 80% din aer.
  2. În ultimii ani gazul și lemnul au înregistrat o creștere semnificativă a prețului – Facturile de gaz ar putea crește, la iarnă, cu până la 13% (sursă: https://tinyurl.com/y8v8ktzy)
  3. Produce atât aer rece pentru zilele de vară cât și căldură iarna.
  4. Grad ridicat de confort, te scutește de depozitarea lemnelor, alimentarea periodică de combustibil precum și de efortul de mentenanță a acestora.
  5. O soluție verde într-un timp în care devenim mai atenți cu amprenta pe care o lăsăm mediului înconjurător.
  6. Durată medie de viață sporită, până în 25 de ani, atâta vreme cât montajul și alegerea echipamentului sunt făcute corespunzător.
  7. Soluție ideală în zonele cu apă geotermală și ierni temperate.
  8. Prepararea apei calde menajere este un punct forte al pompei.
  9. Funcționare garantată chiar și la temeperaturi extreme de -25 grade Celsius.
  10. Creează un ambient plăcut, distribuind curenții de aer în mod uniform în încăpere, eliminând zonele reci.

Consultă oferta noastră...

sau scrie-ne dacă ai nevoie de mai multe informații!